Iratkozzon fel hírlevelünkre

TÁJÉKOZTATÓ A RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA ÖSZTÖNDÍJASAI SZÁMÁRA

Kedves Ösztöndíjas!
A Római Magyar Akadémia munkatársai tisztelettel köszöntik Önt. Tájékoztatónkkal szeretnénk megkönnyíteni római tartózkodását és olaszországi munkájának megkezdését.
 
A kinttartózkodás feltételei
Az olasz határőrizeti szervek kifogásaival szemben csak akkor lehet védekezni, ha a beutazók papírjai rendben vannak. Jogtalan feltartóztatás esetén lehetőség szerint meg kell tudni a szolgálatban lévő hivatali személy nevét és beosztását, ellenkező esetben, utólag nem lehet érdembeli konzuli lépéseket tenni.
 
A római Magyar Konzulátus elérhetőségei:
Via Messina, 15
00198 Roma
Tel: +39-06.44249938
Fax: +39-06.44249908
 
A milánói Főkonzulátus elérhetőségei:
Via Fieno, 3
20121 Milano
Tel:+39- 02.726009
Fax:+39- 02.720905
 
Szállásfoglalás
Kérjük vendégeinket, hogy szállásfoglalásukat ösztöndíjukról szóló értesülésük után a lehető legrövidebb időn belül egyeztessék a RMA illetékes munkatársával( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  ), aki e-mailben vagy faxon fogja visszaigazolni a foglalást.

A KKM 3/2017. (I.18.) számú utasításában foglaltaknak megfelelően, a Római Magyar Akadémián kizárólag a következő esetekben van módunk szállást biztosítani:

- Az RMA, illetve a külképviselet hivatalos, kulturális programjain részt vevő előadók, szereplők, a lebonyolításban részt vevő technikai személyzet;

- A KKM hivatali úton itt tartózkodó munkatársai;

- A KKM-mel szerződéses jogviszonyban álló ösztöndíjasok, kutatók.

A Római Magyar Akadémia a itt tartózkodás időszakában sem tud a vendégautóknak parkolási lehetőséget biztosítani. 
 
 
Az utazás
Az RMA udvarán nincs lehetőség gépkocsik, motorok stb. tárolására, ezért nyomatékosan felhívjuk a kiutazók figyelmét, hogy csak akkor jöjjenek személygépkocsival, ha vállalják a római parkolás veszélyeit (kevés és drága a parkoló, a történelmi városrészbe pedig, ahol az Akadémia is található, engedély nélkül behajtani tilos)!
 
Az elhelyezés
1) Ösztöndíjas lakások
A Palazzina épületében kétágyas szobák állnak az ösztöndíjasok rendelkezésére. A szobákhoz fürdőszoba és felszerelt konyha (hűtőgéppel, villanyrezsóval) tartozik. Ágyneműt és törülközőt az Akadémia biztosít. Hajszárítót a recepción lehet igénybe venni.
Az Akadémia lakásait a Római Önkormányzat fűtésszabályozási rendelete alapján november 15. és március 15. között fűtjük, napi 10 órában, az időjárás függvényében. Ha a külső hőmérséklet 15 fok fölé emelkedik a fűtés automatikusan leáll.
A Palazzina alagsorában mosógépek állnak az ösztöndíjasok rendelkezésére, továbbá vasaló, vasalódeszka és takarítóeszközök minden emeleten találhatóak.
Mindenkit arra kérünk, hogy tartsa be a társas együttlét normáit, vigyázzon az épületre és a berendezési tárgyakra. A Palazzina és a Palazzo épületében a dohányzás tilos!
 
Takarítás
A szobákat hetente takarítják, az ágyneműt kéthetente, a konyharuhákat és a törölközőket hetente cserélik. Az Akadémia technikai munkatársai a takarítás előtti napon felhívják az ösztöndíjasok figyelmét arra, hogy másnap 9 órától bejönnek a szobába, hogy ott takarítsanak.
Az Akadémián szelektív hulladékgyűjtés folyik, erről a házirendben olvashatnak tájékoztatást. Kérjük kedves ösztöndíjasainkat, hogy működjenek együtt munkatársainkkal!!
 
A szobák elhagyása
Elutazás előtt a kulcsokat adják le a recepción, vagy a gondnokoknál. A szobákban előforduló technikai hibákat a recepció nyitvatartási idején a 20-as melléken jelezzék. Kérjük, hogy az elutazás napján 10.00 óráig szíveskedjenek a szobát elhagyni.
 
Művészeti ösztöndíjak kifizetése
Művészösztöndíjasaink megérkezésük napján, vagy másnap kaphatják meg ösztöndíjukat a gazdasági irodában munkaidőben.
 
Telefon, posta, pénzátutalás, fax, e-mail, internet, számítógép:
Telefon, fax
Minden lakásnak külön telefonszáma van. A hívásokat automata számláló rögzíti, a portán található telefonközpontban. A telefonbeszélgetéseit mindenki maga fizeti. A telefon és a szállásdíj fizetése előtt tanácsos Vörös Mónika gazdasági vezetővel egyeztetni munkaidőben. Kérjük, hogy telefonszámláikat és szállásdíjukat a recepción rendezzék távozásuk előtt. A befizetéseket kizárólag készpénzben tudjuk elfogadni.
Mivel az Akadémián csak egy faxgép van, ezt csak rendkívüli helyzetekben lehet használni.
Számítógép, Internet hozzáférés
Minden ösztöndíjas lakásban található 24 órás (az ösztöndíjasok számára ingyenes) WiFi ADSL szolgáltatás, amelyet időnként a szolgáltató korlátoz, így reklamációra nincs lehetőség. Nyomtatásra és fénymásolásra szintén térítés ellenében a főépület recepcióján van lehetőség, a nyitvatartási időben.
Posta, pénzátutalás
Az olasz posta túlterhelt. A Magyarországon feladott levelek nagyon lassan érnek ide (kb. 10 nap). Csomagot lehetőség szerint senkinek se adjanak fel Magyarországról, mert egyrészt nagyon lassan érkezik meg, másrészt napokig tart a kiváltási procedúra. Hasonló a helyzet a pénzfeladás esetében is. Az Európában elfogadott hitelkártyákról Olaszországban számtalan helyen lehet pénzt felvenni.
 
Recepció szolgálat
A recepció hétköznap: 8.30-19.30-ig, szombat és vasárnap 10.00-13.00 és 14.00-18.00-ig tart nyitva. (Nyári nyitvatartás:8.30-13.00 13.30-17.00) Igény esetén lehetőség van az értékek elhelyezésére a recepción elhelyezett páncélszekrényben.
Mindenkit arra kérünk, hogy a hátsó bejárati vaskapu zárására fokozottan ügyeljen. Szombaton és vasárnap az RMA munkatársai telefonügyeletet tartanak, kérjük, kizárólag sürgősségi esetekben, hívják 00.39.349.6029275-ös ügyeleti telefonszámot.
 
Néhány jó tanács:
 
Engedélyek, ajánlólevelek
Azok az államközi ösztöndíjasok, akiknek a kutatási témája ezt indokolttá teszi (régészek, művészettörténészek), ingyenes belépőt kaphatnak az olasz állami múzeumokba. Ehhez szükséges egy olasz – de az sem baj, ha angol, német vagy francia – nyelvű önéletrajz, kutatási terv, publikációs lista, az RMA ajánlólevele, két darab fénykép és egy jelentkezési lap, melyet mindenkinek egyénileg kell aláíratnia a Római Régészeti, Történeti és Művészettörténeti Intézetek Nemzetközi Uniójának mindenkori elnökével, majd beadni az olasz Kulturális Javak Minisztériumába (Ministero per i Beni e le Attività Culturali; Ufficio Tessere: Dott. Tranquilli; Via San Michele, 6). A fogadóórákról és az említett intézmények megközelítési lehetőségeiről az Akadémia Titkárságán tudnak felvilágosítást nyújtani.
Olaszországban a legtöbb kutatóhelyen ajánlólevelet kérnek. (Az intenzív munkához szokott ösztöndíjasnak nagyfokú türelemre lesz szüksége, mivel a rövid nyitvatartás, a korlátozott anyagkiadás lassítja a munkát.) Az RMA ajánlólevelét mindenhol elfogadják, ezt a Titkárságon mindenki megkaphatja, ha megadja az intézmény pontos nevét és a kutatás témájának olasz címét. Az olasz hivatalok és kutatóhelyek nyitvatartásáról tanácsos az RMA Titkárságán érdeklődni. Számos múzeumban elfogadnak újságírói igazolványt, ICOM és ICOMOS kártyát, az állami és önkormányzati múzeumokba, valamint a Vatikáni Múzeumokba ezekkel a belépés ingyenes vagy kedvezményes. (info: www.rome-museum.com)
A Galleria Borghesebe és a firenzei Uffizi Képtárba csak előzetes bejelentkezés alapján lehet belépőjegyet kapni, a foglaláshoz a titkárságon lehet segítséget kérni.
A Palazzina hirdetőtábláján (a lift mellett) és a titkárságon a római kulturális élet meghívói és programjai találhatóak.
 
Alkotó munka
A művészösztöndíjasoknak klasszikus értelemben vett műterem nem áll rendelkezésükre, a szobájukban tudnak dolgozni. A munkájukhoz szükséges felszerelést célszerű magukkal hozni, mivel az Akadémián csak néhány festőállvány található.
 
Biztosítás
Mindenkinek tanácsoljuk, hogy kiutazása időtartamára kössön biztosítást. A sürgősségi orvosi ellátás európai uniós egészségügyi kártya felmutatásával vehető igényben, javasoljuk ezt mindenki váltsa ki kiutazása előtt.
 
Közbiztonság
Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy figyeljen értékeire, különösen a tömegközlekedési eszközökön. Lehetőség szerint senki ne vigyen magával sok pénzt, ékszert, a városba csak hivatalos iratának másolatát vigye magával. Ha valakit kiraboltak, azonnal meg kell keresni a legközelebbi csendőrörsöt (Carabinieri), ahol hivatalos feljelentést kell tenni. Ennek hiányában a magyar biztosítók nem fizetnek.
 
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
15
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések